Friluftsaktivitet i Näste 1

Lördagen den 27 februari samlades kvinnliga och manliga medlemmar ur Näste 1 upp för en friluftsaktivitet i det vackra senvintervädret. Dagen bjöd på strålande sol, en kortare vandring och samarbete.

Deltagarna samlades på lördagsförmiddagen söder om Stockholm för gemensam avfärd till platsen för dagens aktivitet. Efter en kortare bilfärd parkerades bilarna vid skogsbrynet, telefoner lämnades i bilarna och deltagarna började vandra in i den härliga svenska skogen.

Efter en stunds vandring över stock och sten kom deltagarna fram till en höjd i skogen där instruktioner kring dagens första uppgift delades ut. Alla skulle hjälpas åt att söka av närliggande område efter ett bra ställe att bygga ett vindskydd. Platsen skulle vara torr, mossfri och solen skulle ligga på. Uppgiften blev svårare än förväntat då snön fortfarande låg kvar på sina ställen. Men efter en stunds sökande togs dock beslut om en plats intill sjön där en gammal eldstad redan stod uppbyggd.

Under strålande sol delades deltagarna där upp i mindre enheter där några hämtade granris, andra samlade slanor medans några började bygga ihop stommen till vindskyddet. Efter en längre stunds byggande under muntra förhållanden var vindskyddet färdigt, eldstaden flyttad och man började göra upp eld för att värma den medtagna maten på. Trevliga samtal förflöt medans kaffe bryggdes över elden och dolda snickartalanger visade sig.

När den medhavda maten var uppäten och kaffet slut var det dags för nästa uppgift. Deltagarna instruerades att de skulle göra upp var sin eld med hjälp av eldstål. Elden skulle vara så pass bra att du kunde koka vatten över den för att nå godkänt resultat. Fördelen med att lära sig använda eldstål är att det inte tar skada av väder och vind. En tändare blir trög att tända när den är kall och kan i värsta fall gå sönder om den blir blöt. Tändstickor är även de känsliga för väder och vind.

Efter en stunds försök då några få hade lyckats få upp eld med hjälp av eldstålet samlade man alla deltagare för en genomgång i hur man använder eldstålet på rätt sätt. Philip Ohlsson tipsade deltagarna om att lägga näver i botten, skrapa av lite näver som ett damm på och sedan lägga lite torrt gräs precis bredvid. Tryck sedan ner eldstålet emot nävern när du ska tända. Efter en lyckad demonstration avslutades aktiviteten. Alla eldar släcktes och man städade upp efter sig i skogen. Deltagarna begav sig återigen till bilarna för hemfärd.

Aktiviteten ses som lyckad och förflöt utan incidenter. Om du bor kring Stockholmsområdet och vill vara delaktig så hör av dig till Markus Nordh på: markus.nordh@nordfront.se

123