Var femte stockholmare rädd att utsättas för brott

STOCKHOLM. Enligt Stockholm stads senaste trygghetsmätning är var femte stockholmare minst en gång i månaden orolig för att utsättas för brott. Det man mest är rädd för är sexual-och våldsbrott.

I veckan presenterades Stockholms stads stora trygghetsmätning för året som gått. Totalt har 17 669 slumpvis utvalda personer mellan 16-79 år svarat på undersökningen. 21 procent av dessa uppger att de minst en gång i månaden det senaste året har varit oroliga för att utsättas för brott.

Mätningen som görs vart tredje år visar nu en kraftig ökning av otrygghet bland stockholmarna. Det man mest är rädd att utsättas för är våldtäkter, sexuella trakasserier och våld eller överfall i den offentliga miljön. Likaså oron för bostadsinbrott har ökat liksom en känsla av otrygghet i det egna bostadsområdet.

Enligt rapporten har en ökning skett i samtliga stadsdelar förutom i Skarpnäck och Älvsjö, där oron stället ska ha minskat.

Artikeln är ursprungligen publicerad på StockholmDirekt.