Över 50 islamister i Järvaområdet ”hårdbevakas” av polisen

STOCKHOLM. Säpo har bett den lokala polisen om hjälp att bevaka över 50 våldsbejakande islamister i Järvaområdet. Det ska alltså handla om personer som man vet med säkerhet antingen har krigat för, stött eller visat sympatier för en terrororganisation. Trots denna vetskap blir insatsen dock endast fortsatt bevakning.

Säkerhetspolisen (Säpo) har bett den lokala polisen i Järvaområdet att hjälpa till med bevakningen av minst 50 våldsbejakande islamister. Järvapolisen har därför fått ta del av en hemligstämplad lista från Säpo över islamisterna som befinner sig i området. Några av de områden som innefattas i Järvaområdet är bland annat de mångkulturella förorterna Kista, Rinkeby och Tensta.

— Just nu har vi en samverkan med Säkerhetspolisen kring mellan 50 och 70 personer. De här individerna begår brott och det ligger i vårt intresse att följa dem, säger Christoffer Bohman som är biträdande områdeschef för Järva och fortsätter:

— Det är personer som Säpo har bedömt är av intresse för polisen, och de har ett intresse av att vi följer dem. De har följt de här människorna utifrån att de har krigat för, stött eller visat sympatier för en terrororganisation.

Personerna det handlar om är alltså kriminella invandrare som bland annat begår inbrott, stölder och bedrägerier samtidigt som de öppet sympatiserar med våldsbejakande islamism. Enligt polisen ska just Järvaområdet vara en central plats för våldsbejakande islamister i Sverige.

Rakhmat Akilov, som sitter häktad för terrordådet på Drottninggatan i april var exempelvis folkbokförd i Hjulsta, vilket också tillhör Järvaområdet. Likaså en 48-årig man från den ”innersta kretsen” av ett islamistiskt nätverk är från samma område.

Trots all denna vetskap kan man ju undra varför Säpo nu endast väljer att ”hårdbevaka” de kriminella islamisterna istället för att ingripa. Orsaken till detta framgår dock inte.

Källor:

”Visat stöd till terrorattentat och terrornätverk i andra stater”
Omkring 60 radikala islamister i Järva bevakas – nu tar Säpo hjälp av lokala polisen