”Integrationsprojekt” floppade totalt – inga svenskar ville delta

NYKÖPING. En caféverksamhet startad för att sammanföra så kallade nyanlända invandrarungdomar med svenskar har floppat. Inga svenskar ville komma och umgås med rasfrämlingarna och därför har nu projektet tilldelats hundratusentals skattepengar för att utvecklas vidare för att försöka locka fler svenskar. 


Redan år 2015 var planerna för caféet Ny-fiket i Nyköping igång efter önskemål om ett språkcafé där så kallade nyanlända ungdomar kunde umgås med svenskar. Det ska enligt uppgift till en början ha gått bra och det ska ha dykt upp både svenskar och rasfrämlingar, men sakta men säkert ska svenskarna slutat komma och kvar stod endast en drös med invandrare.

Kommunen vill däremot inte ge upp visionen om sitt ”integrationsprojekt, utan vill försöka att hålla verksamheten igång. Nyköpings kommun blev därför tilldelade ytterligare 339 000 skattepengar av länsstyrelsen i början av sommaren. Projektet håller nu på att startas upp på nytt och en arbetsgrupp, bestående av de så kallade ungdomarna själva, jobbar nu med frågan hur de ska arbeta för att lyckas locka till sig fler svenska ungdomar till caféet.

— Dels tror vi att det är många som inte vet att vi finns. Och sen kanske man inte har en bild av vad man gör på ett språkcafé. Vi tänker oss att vi ska locka hit ungdomarna genom att besöka skolor, fritidsgårdar, sporthallar, ridklubbar och tala om att vi finns, säger Lisbeth Sommarström som är kultursamordnare.

Två av de som tillhör den nybildade arbetsgruppen är Istar Huseen samt Dilber Abdi. De båda ska vara flitiga besökare på Ny-fiket och hoppas nu att fler svenskfödda ungdomar ska börja dyka upp för att ”umgås”.

— Du träffar nya människor, lär känna varandra och lär dig också nya saker, säger Huseen.

Likaså Abdla Almlhem och Hazan Ahmed, som båda uppger sig komma från Syrien och att ha varit i Sverige i ett till två år, vill också gärna se att fler svenskar dyker upp.

— Det är både spännande och jättefint, säger Almlhem.

Artikeln är ursprungligen publicerad på SVT.