Banderollaktioner i Stockholm

AKTIVISM. Mitt under julstressen vid lunchtid under lördagen utförde aktivister två banderollaktioner på rad i Stockholmsområdet.

Vid lunchtid lördagen den 16 december var medlemmar ur kampgrupp 101 ute vid E4:an Nynäsvägen i Stockholm och genomförde en banderollaktion. Cirka tio minuter efter att aktivisterna ställt upp med fanor och en banderoll började en polisbil att cirkulera runt i området.

Med tanke på den stundande julhandeln var vägen hårt trafikerad och banderollens budskap om ett vitt Norden verkade uppskattas av trafikanterna. Det blev en hel del vinkningar, tutningar och andra hälsningar till motståndsmännen.

Chauffören i polisbilen verkade dock ha lite problem med att klura ut hur man skulle ta sig fram till den pågående aktionen, men efter ungefär tio minuters cirkulerande lyckades de lokalisera vägen. Ut klev då en manlig och en kvinnlig konstapel som började att samtala med den ansvarige på platsen.

Polismannen påstod sig då vara orolig över att de fem motståndsmännen som stod och höll i banderollen, samtidigt, skulle tappa greppet och att den då skulle falla ner på vägen och orsaka en olycka. Han ansåg även att aktionen orsakade ”en fara” eftersom att trafikanterna saktade ner för att läsa budskapet.

Polismannen försökte även hota med att avhysa folk från platsen om man inte tog in banderollen innanför räcket, varpå banderollen då istället hölls upp innanför räcket.

Eftersom att man nu gjorde som polismannen önskat kunde han inte annat än backa undan. Poliskvinnan hade samtidigt tillkallat kollegor och även de ville vara med och samtala en stund när de väl anlände. Aktionen fortlöpte och bilisterna fortsatte att visa sin uppskattning. När närmare timmen gått kände sig motståndsmännen nöjda över aktionen och begav sig vidare.

Slaskmedia rapporterade om aktiviteten och påstod att polisen ”jagat” eller ”skrämt” iväg motståndsmännen med sin blotta närvaro. De benämnde även banderollaktionen som en ”demonstration” samt ljög om att det ska ha varit uppemot 20 personer som deltagit.

— Det sågs snarare som en allmän sammankomst och avbröts direkt när polisen kom till platsen. De tog ned sin banderoll och gick, sade Sven-Erik Olsson som är presstalesperson hos polisen till tidningen MittI.

Enligt tidningen ska det även ha gjorts en polisanmälan om ”brott mot ordningslagen”.

Nästa anhalt var Stockholmsmässan i Älvsjö, där det dagen till ära var en pågående hundmässa. Strax intill ingången ställde man upp med banderoll och fanor. Även ett antal antiglobalistiska flygblad bytte ägare.

Efter en stund kom en vilsen hanrej fram och började gapa om att det inte finns några raser och att ”det bara finns människor”. Men när han fick frågan om han anser detsamma om hundraser (med tanke på den pågående mässan), ville han inte svara. På andra sidan gatan stod det samtidigt en rabiat kvinna och ringde polisen.

Efter ett tag packade man ihop och begav sig hemåt. Sammanfattningsvis gick aktionerna lugnt till och var väldigt lyckade.