Extrainsatta poliser i flera köpcentrum under julhandeln

STOCKHOLM. I flera av Stockholms stora gallerior sätts extra polisnärvaro in inför julrushen i hopp om att försöka stävja brottsligheten. 


Inför julrushen i både Skärholmens galleria och Liljeholmsgallerian kommer polisen att öka sin närvaro på grund av risken för ökad brottslighet. Både poliser och ordningsvakter kommer därför att dagarna innan julafton patrullera galleriorna både under dag- och kvällstid.

— Det finns en ökad brottskurva kopplat till julhandeln där det är mycket folk i rörelse. I första hand är det stölder, till exempel fickstölder eller att någon stjäl något ur en bil. Därför har vi extra poliser som är uttagna specifikt för att jobba med synlighet och ökad trygghet, säger Skärholmspolisen Susan Friberg.

Ett annat köpcentrum som är prioriterat för extrainsatt polisbevakning är Täby centrum. Där satsar polisen på att bevaka både banker, växlingskontor och butiker, man lägger även fokus på att förebygga stölder i anslutning till centrumet.

— Vi har sett några fall där unga personer tvingat av andra unga människor värdesaker, som till exempel mobiler och jackor. Vi kommer därför att arbeta aktivt även mot denna typ av brottslighet, säger Per Åkermark som är polis i Täby.

Källa: 
Extra poliser i centrumen under julhandeln