Garage i Järvaområdet ockuperade av kriminella – polisen står handfallen

ORGANISERAD BROTTSLIGHET. I Järvaområdet har flertalet parkeringsgarage blivit tillhåll för organiserad brottslighet. Eftersom att de kriminellas verksamheter är mobila, klarar polisen inte av att lösa problemet.

Ett stort antal parkeringsgarage i Järvaområdet, vilket bland annat innefattar de mångkulturella orterna Tensta, Rinkeby och Husby, har under en längre tid tagits över av organiserade kriminella gäng.

Gängen använder garagen för att uppehålla sin illegala verksamhet, vilket innefattar exempelvis drogförsäljning. På nyårsafton blev en 20-årig man skjuten till döds i ett av dessa så kallade knarkgarage i Rinkeby. Polisen misstänker att motivet till mordet var en uppgörelse inom den undre världen.

I ett desperat försök till att få bort de kriminella gängen från garagen installerar allt fler bolag säkerhetsportar för en kostnad på 400 000 kronor per port. Detta eftersom att många av de boende inte längre vågar parkera sina bilar i garagen de betalar för.

— Det är ett jättestort problem att garagen har blivit de kriminellas mötesplatser. Mordet som skedde för ett par dagar sedan skedde inte där för att det var ett dåligt garage utan för att det används som mötesplats för kriminella, säger Frida Nordlöf, lokalpolis i Järva.

Polisen står helt handfallen och har inte lyckats göra något åt problemet, trots att de vet vad som pågår. När de väl anländer till platsen försvinner de kriminella snabbt och återvänder så fort ordningsmakten avlägsnat sig. Därefter kan de ostört fortsätta med sina kriminella aktiviteter.

Källa:
Garagemordet: Järva får säkrare garageportar