Ny handlingsplan ska ”lösa problemen” i Uppsala ghetton

UPPSALA. Politiker i Uppsala har nu knåpat ihop en så kallad handlingsplan och påstår att denna kommer att ”lösa problemen” i Gottsunda/Valsätra.

Ifjol kvalade Uppsalas mångkulturella förorter Gottsunda/Valsätra in på polisens lista över ”särskilt utsatta områden” i Sverige.  Politiker i staden har nu därför kommit med en så kallad handlingsplan, med vilken de hoppas att ”öka tryggheten området, minska segregationen samt trycka tillbaka kriminaliteten”.

— De kriminella nätverken har en väldigt framskjuten position just nu. Läget är akut och vi måste återta marken, säger kommunalrådet Erik Pelling (S) och fortsätter:

— Gottsunda/Valsätra ska bort från polisens lista över särskilt utsatt områden.

Hela 87 så kallade insatser är inplanerade inom fem olika områden: hållbar livsmiljö och trivsel, arbete, trygghet, barn och ungas uppväxtvillkor och delaktighet.

Några konkreta förslag uppges vara:

  • Upprustning av miljön på Bandstolsvägen
  • Kameraövervakning och utökad nattvandring
  • Motverka svarta hyreskontrakt
  • Utveckla SFI-verksamheten på Kristallen
  • Renovering av Gottsundaskolan i väntan på ny skola
  • Socialtjänst närvarande på skolan på försök
  • Erbjuda feriearbete i området

Politikerna säger dock att deras ”räddande” handlingsplan innefattar långsiktiga mål. De uppger även att runt år 2030 kan Gottsunda väntas ha en ”mer central plats rent geografiskt i stan”.

Sammanlagt väntas två miljoner kronor, till en början, slösas på den så kallade planen. Därutöver föreslås Uppsalahem även få sammanlagt sex miljoner kronor de närmaste två åren för ”sociala investeringar” och den så kallade satsningen Mötesplats Gottsunda.

Den 7 februari kommer kommunstyrlsen att fatta beslut gällande ”satsningen” och under våren ska även boende i området få möjlighet att komma med  förslag på fler åtgärder.

Källa:
Handlingsplan ska lyfta Gottsunda/Valsätra