Rån mot barn och unga i Farsta ökade ifjol – för fjärde året i rad

FARSTA. Rån mot barn och unga ökade ifjol för fjärde året i rad i Farsta. Polisen säger däremot att de ofta vet vilka gärningsmännen är, men att de trots detta, är de oförmögna att fälla någon för brotten.

Enligt Brottsförebyggande rådet gjordes det 28 anmälningar ifjol från barn och unga som blivit rånade i Farsta stadsdel. Detta betyder att ett barn blev rånat varannan vecka under hela 2017.

Det är fjärde året i rad som antalet rån mot unga ökar och det är även en liknande utveckling  i andra delar av Stockholm. I Nacka har exempelvis ett afrikanskt gäng spridit skräck hos unga, bland annat genom att råna, misshandla och hota dem med kniv.

— Det kryper ner i åldrarna att man hotar för att få saker man vill ha. Det finns också inslag av ett våld som vi inte har sett tidigare, säger Malin Därth, biträdande polischef i Farsta lokalpolisområde.

Därth säger vidare att polisen jobbar noga med statistiken och jobbar med att synas i de områden där rånen är vanligare, bland annat i Farsta strand och kring Farsta centrum. Hon säger även att de oftast vet vilka gärningsmännen är, men att det ska vara ”svårt att knyta dem till brottet”.

I år inleder också Farsta stadsdel en satsning för att försöka motverka kriminalitet och missbruk bland unga i Farstaområdet. Lars Jilmstads (M), som är vice ordförande i stadsdelsnämnden, tror även att kriminaliteten i Farsta kan stävjas med bättre belysning, fler väktare, en ökad närvaro med fältverksamheten samt mer kameraövervakning.

Källa:
Rånen mot barn ökar i Farsta