Bränder vid blivande ”flyktingboenden” i Åkersberga och Nacka

STOCKHOLM. Under natten till måndagen brann det i ett blivande boende för så kallade flyktingar i Nacka. Natten mot tisdagen började ytterligare två blivande ”flyktingboenden” att brinna, fast denna gång i Åkersberga. Polisen rubricerar båda dessa händelser som mordbrand.

Vid 02-tiden natten till måndagen brann det i ett blivande boende för så kallade nyanlända på Älgö i Nacka.

— Det är en större barackliknande byggnad, i två plan och är en byggarbetsplats. Enligt uppgifter vi fått fram skulle det bli någon form av asylboende eller liknande migrationsboende, säger Pelle Delhage, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Hela byggnaden blev rökskadad, och en tredjedel blev brandskadad. Polisen vet dock ej hur branden startade men utreder den som mordbrand.

Under natten till tisdagen bröt ytterligare två bränder ut vid en blivande invasionsbas i Åkersberga. Barackerna var tänkta att fungera som ett förvar till nyanlända ”kulturberikare” och när räddningstjänsten kom till platsen var bränderna fullt utvecklade.

— Jag kan säga att det vid samma tidpunkt har uppstått två bränder, en i varje byggnad. När det gäller brandorsaken är det en polisfråga och jag får hänvisa till utredningen, säger Hampus Nordenblad från Stockholms räddningscentral.

Räddningstjänsten lyckades dock begränsa branden till endast några lägenheter och hindrade således branden från att sprida sig till hela anläggningen. Från polisen är man förtegen men man låter meddela att det finns en del ”oklara omständigheter”, bland annat så påstår de att anläggningen har mottagit något slags ”hotbrev” i slutet av januari.

— Det råder oklara omständigheter. Man får utreda om det är anlagt eller inte, och det finns väl omständigheter som tyder på det, säger Sven-Erik Olsson vid polisens regionledningscentral.

Likaså denna händelse rubricerar polisen som mordbrand.

Enligt polisen finns det i nuläget inga kopplingar mellan de två bränderna.

Källor:
Brand i planerat flyktingboende i Åkersberga
Brand i tänkta bostadsbaracker i Nacka