SL har en pessimistisk inställning till framtiden – utbildar personalen i att hantera framtida terrordåd

STOCKHOLM. Efter att SL:s anställda assisterat polis och räddningstjänst när terrordådet på Drottninggatan skedde ifjol kommer personalen nu utbildas i att hantera framtida attacker.

Den 7 april ifjol körde Rakhmat Akilov in en lastbil på Drottninggatan i Stockholm med avsikten att preja ner så många som möjligt. Det hela resulterade i att fem personer dödades och ett stort antal människor skadades i dådet.

SL:s ordningsvakter hade då hjälpt polisen med bland annat avspärrningar och det var även personal på Trygghetscentralen som hade sett Akilov gå ner i tunnelbanan via övervakningskameror och slagit larm.

Nu kommer därför 350 ordningsvakter och annan säkerhetspersonal att utbildas i att hantera framtida terrordåd. I höstas utbildades ett par hundra, och nu ska alltså resterande genomgå kursen.

— Det som hände var tidigare otänkbart. Men inte nu längre. Vi är en måltavla och måste ha beredskap, säger trafiklandstingsrådets Kristoffer Tamsons (M).

Kursen hålls av polisen och den ska motsvara ungefär den utbildning som ordningspolisen i Stockholm får.

Tomas Koppelman Hellgren, regional insatsledare vid polisen i Stockholm, är den som ansvarar för att poliser och andra inom räddningstjänst och sjukvård får utbildning i PDV, som står för pågående dödligt våld. PDV-utbildningen ska innefatta allt ifrån terrorattacker till skjutningar och knivdåd.

— Ordningsvakterna är många och de är oftast först på plats, de behöver stärkas i sin roll att hantera det här, och veta hur de ska agera och veta vad de kan förvänta sig att polisen gör när vi kommer, säger Koppelman Hellgren.

Källa:
SL:s vakter utbildas inför framtida terrordåd