Offentlig aktivism från Näste 1 i Nyköping och Sigtuna

AKTIVISM. Lördagen den 17 februari så anordnade Näste 1 två stycken offentliga aktiviteter samtidigt på olika platser i nästet. Här följer en rapport från båda aktiviteterna samt en medföljande film.

Område 1:

Kampgrupperna från Område 1 hade beslutat sig för att åka till Sigtuna för att informera befolkningen där om att Nordiska motståndsrörelsen ställer upp i valet i år. Femtontalet deltagare delade upp sig i mindre grupper längs med gågatan i centrala Sigtuna.

Till en början så var det relativt folktomt, men strax efter lunchtid så började det att röra sig fler människor på gatorna. Även om antalet människor var relativt lågt, så var procenten som tog emot ett flygblad desto större. Något annat som Sigtuna har relativt hög procent av är mer bemedlade människor, av den borgerliga sorten. Därför så blev det en del munhugg mellan Motståndsrörelsens medlemmar och civilister den här dagen, även om det höll sig lugnt i övrigt.

En gammal dam i pensionsåldern var på väg att ta emot ett flygblad, men ångrade sig. Hon hade hört så mycket om oss i media. Då påpekade partimedlemmen att det alltid är bra att ta del av vad människor själva säger, istället för vad andra säger om dem. ”Jo, så är det nog”, sa damen. ”Jag ger er en chans.”

En annan mycket glad äldre dam sade, när hon samtalade med en av partimedlemmarna, att det där med att ena Norden, det hade hon kommit på själv för länge sen. Stänga gränserna, gå ur EU och istället ha en Nordisk union. ”Visst är det trevligt när man möter människor som tycker samma sak? Det är inte så vanligt” sade hon och skrattade.

Vid ett tillfälle gick det förbi en ung kvinna som var mycket upprörd över Motståndsrörelsens närvaro. Hon påstod att allt som Motståndsrörelsen menar om invandrare och brottsbenägenhet var överdrivet. Hon sade att männen som närvarade skulle lyssna till hennes erfarenhet som kvinna. Hennes erfarenhet var att det alltid var vita män som tafsade eller betedde sig olämpligt på andra sätt.

När hon fick som svar på tal att man måste se till statistik och att man inte enbart kan se till sina egna erfarenheter, så svarade hon att hon hoppades att vi kunde öppna våra hjärtan och sluta upp med att vara så fasansfullt inskränkta. Sen gick hon därifrån med sin pojkvän, som hade hållit tyst under hela diskussionen.

Polisen tittade förbi som hastigast, som brukligt, men de satt kvar i sin buss och gjorde inte mycket väsen av sig.

Efter ungefär en och en halv timme i Sigtuna så avrundades aktiviteten för den här gången.

Område 2:

Lördagen den 17/2 var aktivister i Nyköping för att hålla en offentlig flygbladsutdelning.

Passande nog var det denna dag tioårsjubileum för en sammandrabbning mellan en ”demokratisk” pöbel och aktivister från Motståndsrörelsen.

Strax efter att aktivister ställt upp på plats började en folkhop att samlas, snart plockades nycklar fram och skramlet satte igång.

Flera gånger kom nyckelskramlare fram till aktivisterna för att göra sig lustiga men blev istället tillrättavisade. Förbipasserande var smått roade över uppståndelsen och flera flygblad delades ut.

Ett gäng rasfrämlingar blev som vanligt upprörda över att de blivit filmade. Man kan fråga sig vad det är för verksamhet de bedriver som gör dem så oroliga för att synas på film.

En känd AFA-medlem var på plats och fotograferade aktivisterna. När han blev konfronterad försökte han knuffa till en aktivist men blev snabbt tillrättavisad.

När flygbladsutdelningen var färdig tågade aktivisterna ut ur staden, med den vanliga svansen av poliser och rasfrämlingar. Bakom polisen var rasfrämlingarna som vanligt jättetuffa och hotfulla men kissade ner sig när polisen avlägsnat sig och några aktivister passerade dem igen.

Film från dagens aktiviteter:

Var med och kämpa för ditt folk på gatan du också! Ansök till Nordiska motståndsrörelsen redan idag.