Örebropolisens statistik över uppklarade skjutningar är extremt lågt – vill införa anonyma vittnen

ÖREBRO. Under fyra års tid har polisen i Örebro endast klarat upp 3 av 20 skjutningar. Nu vill man därför införa anonyma vittnen.

Mellan åren 2014 till 2017 har Örebropolisen utrett 20 misstänkta skjutningar i länet. Endast tre av utredningarna har dock lämnats vidare till åklagare och flera misstänkta gärningsmän är fortfarande på fri fot.

— Det är svårutredda brott. Framförallt när det är skjutningar i gängmiljöer, säger Jonas Rydén som är chef på polisens avdelning för grova brott.

En 31-årig man utsattes för ett mordförsök i stadsdelen Markbacken i januari 2016. Mannen blev svårt skadad efter att han blev skjuten med flera skott, bland annat i huvudet. Polisen ska ha kännedom om vilka som har begått brottet men ingen dömdes.

Tre personer anhölls misstänkta för inblandning i mordförsöket. Bevisningen ska dock enligt uppgift inte ha räckt till, men trots detta anser polisen att fallet är uppklarat.

Mordförsöket ska ha haft kopplingar till en gängkonflikt som pågick i Örebro för några år sedan. Polisen försvarar sig med att just gängrelaterade brott ska vara särskilt svårutredda, då varken vittnen eller brottsoffer sällan vill prata med polisen.

Rydén säger vidare att en så kallad åtgärd för att polisen kunna lösa flera av skjutningarna skulle vara att använda anonyma vittnen.

Källa:
Få skjutningar klaras upp – polischef vill se anonyma vittnen